Pavučina

11.03.2015 00:54
Znám jednoho moudrého člověka. Kdysi jsem se ho ptal proč si myslí, že všichni jsme spolu propojeni. Jak je možné, že naše nálady, pocity a rozpoložení mohou ovlivňovat všechny ostatní lidi kolem nás. A jak je možné, že se stav okolního světa stejným způsobem propisuje i do nás. On měl tenkrát za sebou celodenní cestování za volantem, byl už večer a únavou skoro usínal, tak mi řekl jen: “Pavučina. Líp to teď asi nevysvětlím.”
 
Cestou domů jsem nad tím přemýšlel, ale moc jsem to nechápal. Jako přirovnání mi to přišlo moc slabé. Co jsou ta vlákna, kterými jsme svázáni s ostatními lidmi? Nebo je každý člověk tím uzlovým bodem na pavučině? Jak ale probíhá vývoj člověka, pokud všichni obýváme stejnou pavučinu? Takový příměr mi připadal neskutečně strnulý a nedokonalý.
 
Včera se mi v hlavě zčistajasna objevila zajímavá představa. Pyramida. Uvědomil jsem si moje dřívější otázky a překvapeně jsem zjišťoval, že se mi na ně v jejím světle vynořují odpovědi. Pokusím se to aspoň trochu srozumitelně popsat.
 
Představte si, že namísto ve 3D světě žijeme jen na 2D. V jakémsi redukovaném “plochosvětě”. Pro zjednodušení je to plocha ohraničená a čtercová. Životní situace v nás vyvolávají pocity - jimi působíme na plochu a prohýbáme jí nahoru a dolů. Tedy do směrů ve 3D, což už je mimo smyslové chápání nás, “plocháčků”.
 
Náš plochosvět je, stejně jako pavučina, upevněn jen na svých okrajích. Cokoliv s námi emočně cloumá, přenášíme na plochu a působíme tím i na ostatní jeho obyvatele. Jako bychom byli všichni na společné trampolíně.
 
A trampolína se chvěje. Pokud jeden člověk zažívá pocity strachu, frustrace, bezvýznamnosti, jsou jeho kmity pomalé a důrazné. Pokud pobývá v pocitech lásky, radosti, naděje, jeho kmity jsou nižší a rychlejší.
 
Kdyby byl na ploše sám, časem by ji rozvibroval přesně podle sebe. Ale sdílí ji i s dalšími lidmi. A tak je její pohyb až výslednicí působení všech jejích obyvatelů. Při různorodých pocitech je jejich součet tak rozprostřen, že je téměř nehybná. Ale hromadný strach většiny obyvatel ji rozhoupá pomalu a mocně. Oproti tomu hromadná radost většiny obyvatel ji rozvibruje rychleji a jemněji.
 
Nad touto plochou je další plocha, jen o trochu menší. Také tam žijí človíčci Plocháčci. Ale protože je jejich plocha menší, už se nemůže chvět tak pomalu a mocně. Proto se i emoce jejích obyvatel nepropadají do takových hloubek. Obecně vzato, je tam o trochu příjemnější emoční klima, než na ploše pod nimi.
 
A nad každým plochosvětem je další, který je o trochu menší. Čímž se dostáváme ke konečnému tvaru. Seřadíme-li všechny tyto čtvercové plochosvěty nad sebe, dostaneme pyramidu.
 
A jak je to s vývojem obyvatel uvnitř pyramidy? Pokud se dva plochosvěty chvějí nad sebou v podobném rytmu, mohou se obyvatelé dostat i do vyššího světa, než je ten, který právě obývají.
 
Jak toho dosáhnou? Předně je k tomu třeba se dobře emočně naladit. Zároveň je nutné, aby tak bylo naladěno dostatečné množství obyvatel. V ten okamžik, kdy většina obyvatel vyzařuje laskavé a radostné emoce, dokážou svůj plochosvět rozvibrovat téměř stejně, jako se chvěje ten nad nimi. Tím strhnou k takovým vibracím i zbytek obyvatel. V tom čase se pak mohou přenést o patro výš a dál na sobě pracovat.
 
Zajímavé na tom je, že tito vzestoupivší obyvatelé sami nepoznají, že se najednou ocitli výš. Dál vidí své 2D kamarády na stejných 2D kulisách ( řekněme že kulisy promítáme ze špice pyramidy na a skrze všechny plochy). Ale najednou se kolem nich více objevují další laskavější, pozornější a radostnější obyvatelé, a i oni sami cítí, že jejich rozpoložení už není tak hrubé, jako bylo na předchozí pavučině.
 
Pokud přijmeme fakt, že v našem 3D světě je možné fungovat na stejném principu, není důležité, že si neumíme představit vibrace našeho 3D světa ve 4D pyramidě. Stačí nám vědomí, že při dosažení dostatečného množství duchovně zralých lidí kolem nás jsme všichni schopni opustit tu hrubší část naší existence a přenést se do takové dimenze, kde pravda a láska není jen pohrdavé označení pro snílky a optimisty, ale skutečný způsob žití.